Bij de zoektocht naar de beste autoverzekering is de kans groot dat je vroeg of laat in aanraking komt met een zogenaamde simulator. Het is een handige tool die je in staat stelt om zelf het één en ander te berekenen aangaande de verzekering van de wagen. In dit artikel bespreken we hoe het mogelijk is om zelf de beste optie te zoeken en dit veelal zonder een kantoor te bezoeken. Op deze manier hoef je geen te dure verzekering af te sluiten. De tarieven van de aanbieders kunnen namelijk nogal aardig verschillen en het is natuurlijk niet de bedoeling om uw verzekering aan een veel te hoog tarief af te sluiten.
autoverzekering

Welke verzekering wens je?

In eerste instantie is het tijd om informatie te verzamelen. Een verzekering voor je wagen zoek je pas nadat je precies weet wat je wenst. We onderscheiden de gewone verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en 2 omniumverzekeringen: de kleine en de volledige. Het verschil zit in wat er precies wordt gedekt. Bij de verzekering B.A. zal bij een ongeval in fout enkel schade aan derden worden vergoed. Een volledige omniumverzekering zal dan ook eigen schade vergoeden, ook wanneer je een stuurfout maakt zal de verzekering tussenkomen. De kleine omnium is een tussenweg en zal veelal schade door brand, natuurramp, diefstal, aanrijding met dier en glasbreuk dekken. Daar zal eigen schade bij een ongeval in fout dus niet worden gedekt voor de verzekeringsmaatschappij. Nieuwere wagens worden veelal tijdelijk uitgerust met een full omnium. Bij een totaalverlies zou het natuurlijk een financieel drama zijn indien de verzekering de splinternieuwe wagen niet zal vergoeden. Om dit risico te mijden wordt geopteerd voor de duurdere omnium.

Ook qua aanvullende dekkingen is er een ruime keuze. Bestuurdersverzekering, pechverhelping met eventueel een vervangwagen en rechtsbijstand kunnen veelal apart worden gevraagd. Het spreekt voor zich dat de premie telkens de hoogte in zal gaan indien er aanvullende dekkingen worden gevraagd ter aanvulling op de verzekering.

Verder moet men ook de polisvoorwaarden bekijken. Bij een omnium is er veelal sprake van een franchise. Hoe hoger het bedrag, hoe lager de premie. Bij een ongeval moet je dan namelijk zelf een deel van de schade betalen (alles hoger dan de franchise hoest de verzekeringsmaatschappij op). Met andere woorden is het berekenen van een verzekering via een autoverzekering simulatie best gemakkelijk, maar het vergelijken zal iets moeilijker verlopen.

Aanbiedingen vergelijken dankzij simulatie

De meeste aanbieders hebben op hun site een autoverzekering simulatie. Het is verstandig om bij deze aanbieders eens gebruik te maken van het handige hulpmiddel op de site. Na het ingeven van alle gegevens van de wagen (handig dus om zaken zoals het rijbewijs, de factuur van de wagen en het roze inschrijvingsformulier bij de hand te hebben) en de bestuurder en na een keuze te hebben gemaakt omtrent de verzekering voor je wagen (omnium of niet? Franchise? Aanvullende dekkingen? ..) zal de simulatie automatisch de hoogte van de premie weergeven bij die aanbieder. Doe dit eventjes bij meerdere aanbieders en voor je het weet heb je een tiental tarieven in handen en dan is het een kwestie van conclusies te trekken.

Uiteraard is het de bedoeling om objectief te vergelijken. Een omnium met een franchise van 750 euro is valt niet te vergelijken met een full omnium zonder franchise. Met andere woorden: zelfde wagen, zelfde bestuurder en zelfde verzekering selecteren bij de vergelijking. Bij sommige aanbieders is het niet mogelijk om een simulatie door te voeren. Veelal is het dan wel mogelijk om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Deze vergelijking vraagt niet veel tijd. Wat internetten en her en der gebruik maken van een simulator en misschien wat mailtjes zenden en dan zijn de tarieven binnen en is het mogelijk om te zoeken naar de beste verzekeraar.